Καλαμάρι με σπαγγέτι ολικής άλεσης
Ξεπαγώνετε τα καλαμάρια συμφώνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Καθαρίζετε τα καλαμάρια αφαιρώντας τα εσωτερικά εντόσθια και την μεμβράνη.
Ξεχωρίζετε τα σώματα από τα πόδια. Κόβετε τα πόδια του καλαμαριού ακριβώς πάνω από τα μάτια, για να μην λερωθείτε.
Ξεπλένετε όλα τα καλαμάρια καλά και τα αφήνετε σε τρυπητό σκεύος να στραγγίξουν.
Σε ένα μπολάκι με νερό ξεπικρίζετε τη μελιτζάνα για λίγη ώρα και κατόπιν τη στραγγίζετε καλά.
Σε νερό που βράζει , ρίχνετε το αλάτι και έπειτα τα μακαρόνια. Βράζετε βάσει των οδηγιών της συσκευασίας, τα σουρώνετε και τα λαδώνετε ελαφρώς με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Με ένα μικρό σουρωτήρι χωρίζετε τη σάρκα από τον χυμό της ντομάτας.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει και ρίχνετε τη σάρκα της ντομάτας. Προσθέτετε τον ζωμό, το αλάτι , τη ζάχαρη και ανακατεύετε συνεχώς για 4’ περίπου.
Προσθέτετε την μελιτζάνα, τον χυμό ντομάτας, τον μαϊντανό, το σκόρδο, τα καλαμάρια και συνεχίζω να βράζω για 5’ ακόμα. Τέλος προσθέτετε τα μακαρόνια και αποσύρετε από την φωτιά. Πασπαλίζετε με την μαντζουράνα, ρίχνετε την μαργαρίνη και ανακατεύετε καλά.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.
Αν θέλετε στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα και να ανακατέψετε καλά πριν σερβίρετε. Εναλλακτικά μπορείτε να πασπαλίσετε το πιάτο με παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και να σερβίρετε.